Vitorlázás

Egyre élénkebb a forgalom az M7-en, torlódásra kell számítani
A Budapest felé vezető oldalon megnövekedett menetidővel kell számolni.
Óriási a kereslet a balatoni ingatlanok iránt
A járvány miatt felértékelődtek a tágasabb, szellősebb, kevésbé zsúfolt helyen fekvő ingatlanok, megnőtt a kert, a terasz és az erkély jelentősége.
Tízezer szívószál, avagy nyári forróság a vízparton
Mit tehet az ember, amikor 39 Celsius-fokra kúszik fel a hőmérőben a „higanyszál”? Ha szerencsés, nyakig ül a Balatonban, mondjuk Siófokon az Arany- és Ezüstparton, az Újhelyi szabadstrandon és a magyar labdarúgás felívelésén, a jégkása ízén és a parti lángos méretén gondolkodik. Vagy a meleg konyhában a forró olajban süti a 29. hekket, cipeli dobozban a hűtött húsokat és bespájzol tízezer „olcsón” vett szívószálat, majd fogadja a siófoki vasútállomáson a keleti országrészből érkező diáklányokat, akik nyári munkára jönnek. Ez az érem két oldala.
Így ne üssön meg a guta – a rendőrség megmondja!
Aki a vízpartra látogat, fogadja meg a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!
Reklám
Kiderült, hogy milyen hatással van a horgászok etetőanyaga a Balaton vizére
Mostanában nagy az érdeklődés a horgászok által használt etetőanyagok vizsgálata iránt, elsősorban hogy milyen hatással vannak természetes vizeinkre. Az algásodás kialakulásában fontos szerepe van a foszfornak, ezért a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közös kutatást indított, hogy feltárják a halgazdálkodás szerepét a Balaton anyagforgalmában.
Ördög Nóra: "Azt gondoltam, hogy nem lehet egy másik gyereket ugyanennyire imádni..."
Ahogy arról írtunk is, a helyiek zúgolódása miatt Ördög Nóráék arrébb költöztették kisboltjukat Balatonakarattyán. A műsorvezető elmondta, mi mindenen mentek keresztül, hogy az álmukat ne kelljen feladni.
Végre jönnek a nyári diákmunkák a Balatonon!

Tavaly a COVID padlóra vitte a balatoni szezont, és még idén is csökkentett üzemmód várható, de a könnyítésekkel végre kinyit a magyar tenger és megindulnak a nyári diákmunkák is a Balatonon. De mit várhatsz és mire figyelj? A Balaton mindig is a diákmunkák kincsestára volt. Mindent megad, ami egy szuper nyári diákmunkához kell: normális fizetés, haverok, egy […]

Sokkoló videót tett közzé a rendőrség: tragédia pár perc alatt a forró kocsiban
Aki megnézi a kisfilmet, hol a képkockákat, hol a rohanó stoppert figyeli. Szívszorongató.
Augusztusban Füredre várják a királynőt! Újra Miss Balaton gála lesz Balatonfüreden

Augusztusban a női szépségé lesz a főszerep Balatonfüreden, hiszen ismét nagyszabású gálaesten gyűlnek össze a Miss Balaton korábbi királynői és udvarhölgyei. Az augusztus 13-i eseményre természetesen hivatalosak a különleges szépségű lányok mentorai is, így az eseményre érkezik majd Epres Panni, Horváth Éva, Dukai Regina, Gelencsér Tímea és Iszak Eszti is. A Miss Balaton filozófiája a […]

Éljenek az amatőrök! – OSTAR 2005

A szervező Royal Western Yacht Club döntése nyomán kettészedték a regattát, az amatőröknek kiírt versenyt (50 lábas hajóhosszig) 2005-ben rendezték meg, tovább éltetve a nevet és a hagyományokat. A hírre, hogy az OSTAR visszatér a gyökereihez, negyvenketten jelezték indulási szándékukat, harminckét egytestű, illetve tíz katamaránnal. Közülük néhányan nem először vettek részt a versenyen, Peter Crowther

Vasárnap jöhetnek zivatarok, de kellemes meleg lesz
None
Idén újra teljes lesz a Kékszalag programja
Interjú Gerendy Zoltánnal, az MVSZ elnökével
Héder Benedek Barna és Fehér Boróka szerepeltek legjobban a Garda-tavi OP világbajnokságon
59 nemzet 259 ifjú versenyzője küzdött a világbajnoki érmekért a Garda tavon megszokottól jó néhány napon eltérő, trükkös időjárási körülmények között.
Reklám
A Balatonnál is okozott kárt a viharos éjszaka: vízi mentések, tüzek, kidőlt fák
Nyolc tűzhöz és négy viharkárhoz riasztották a Veszprém megyei tűzoltókat.
Balaton-átevezés: több mint 4000 ember teljesítette a távot

A 8 kilométeres távot kajakban, kenuban, sárkányhajón vagy SUP-on lehetett megtenni.

„IDÉN ÚJRA TELJES LESZ A KÉKSZALAG PROGRAMJA, ZAVARTALAN LESZ A SZEZON”

Interjú Gerendy Zoltánnal, az MVSZ elnökével

Szélcsendtől viharig – a Beaufort-skála fokozatai videón

Hogyan festenek az egyes fokozatokhoz tartozó természeti jelek? Miként viselkedik egy vitorlás hajó a különböző szélerősségek közepette? Milyen vitorlákat lehet és érdemes felhúzni szélcsendben, középszélben, viharban? Valamennyien ismerjük a Beaufort-skálát, hivatkozunk rá történetekben, versenykiírásokban. Ismerjük az egyes fokozatokhoz tartozó szélerősség-értékeket, de a jelenségek más-más képet mutatnak tavon vagy tengeren, illetve attól függően, hogy mennyi ideje

Berobbant a balatoni nyár - Strandmustra Csopakon és Füreden
Az északi part klasszikus, fizetős strandjain 1600–1700 forintot is elkérnek a felnőttbelépőkért, igaz, ezért cserébe számos szolgáltatást nyújtanak. Van, ahol a tikett árába játszóházat, vízi aerobikot, jógaoktatást vagy akár a csúszda ingyenes használatát is beépítik. Ám ha kicsit esőre hajlik az időjárás, a családok nem kockáztatnak, és nem fizetik ki a több ezer forintos strandjegyeket. Ilyenkor fürdőzés helyett inkább kirándulnak.
Királynők Balatonfüreden - Újra lesz Miss Balaton gála
Augusztusban a női szépségé lesz a főszerep Balatonfüreden, hiszen ismét nagyszabású gálaesten gyűlnek össze a Miss Balaton korábbi királynői és udvarhölgyei. Az augusztus 13-i eseményre természetesen hivatalosak a különleges szépségű lányok mentorai is, így az eseményre érkezik majd Epres Panni, Horváth Éva, Dukai Regina, Gelencsér Tímea és Iszak Eszti is.
A Doktor Balaton kulisszatitkairól mesélt Fésűs Nelly és Laklóth Aladár
A hétfőtől vadonatúj részekkel folytatódó Doktor Balaton színészei, Fésűs Nelly és Laklóth Aladár voltak a Mokka vendégei.
Ezekre érdemes figyelned, ha a Balatonnál vásárolnál nyaralót
A tóparti nyaralók iránt ugrásszerűen megnövekedett a kereslet.
Diaz és Molnár Andi is a Balaton közepén evez éppen!
Elstartolt a 2021-es Red Bull Balaton-átevezés! A résztvevők összesen 8 kilométert tesznek meg a Zamárdi-Tihany-Zamárdi távon, az induló profi és hobbisportolók között hírességek is evezőt ragadtak. Többek között Molnár Andi, Eke Angéla, Diaz és Szivák Zsolti vágott neki a megmérettetésnek, egy koncerthajóról pedig népszerű magyar együttesek szórakoztatják az indulókat.
Reklám
„Most nem panaszkodom” - Gregor Bernadett a Balaton mellett töltődik fel
A Jászai Mari-díjas színésznő hosszú kényszerpihenő után májusban végre visszatérhetett a színpadra, és reméli, hogy ősszel ugyanúgy folytatódhatnak tovább a színházi fellépések és nem lesz szükség újabb korlátozásokra a koronavírus miatt.
Helyenként visszatért a kékalga a Balatonba
Fonalas kékalga jelent meg a Balatonban a tó nyugati és déli partjainál, a Keszthelyi-medence mintegy felét érintve. „Ez nem az a fajta, amely 2019-ben algavirágzást okozott, hanem egy kora nyári alga, amely már június elején is kisebb riadalmat okozott, majd eltűnt. Egymást követő kánikulai napokon nagyobb kiterjedésben is megjelenhet a víz felszínén, de a szeles időjárás hatására ismét eltűnhet” – idézte Somogyi Boglárkát, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLI) főmunkatársát a távirati iroda.
Zenenyár Alsóörs 2021
None
Ma indul a Balaton átevezés
Az evezősök ezrei Zamárdiból, a tó-átúszók Révfülöpnél vesznek rajtot, az 53. Kék Szalag Nagydíjra hatszáz hajót várnak idén.
Alsóörsi Sörnapok
None
4-5 kilométeres torlódás van az M7 autópályán
Már komoly fennakadásra kell számítani a Balaton felé.
Megkóstoltuk - a legjobb lángosok a Balaton körül
Lángos nélkül nincs balatoni strandolás, de nem mindegy milyen az a lángos. Körbekóstoltuk az északi és a déli partot, hogy felkutassuk azokat a helyeket, ahol idén – szerintünk – a legfinomabb lángosokat lehet kapni.
Novák Katalin Zánkán járt az Erzsébet-táborban
Hajóavatáson és tábormegtekintésen, majd turnuszárón is részt vett a zánkai Erzsébet-táborban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Nyári programsorozat a zánkai strandon
None
XIV. Révfülöp Blues fesztivál
None
Gyermeküdültetés a Balatonnál a két háború közt
A balatoni gyermeküdültetésre gondolva, leginkább a szocializmusban működő nagy, legendás hírű táborok jutnak eszünkbe: Zánka vagy Fonyódliget. Bár ebben az időszakban legtöbbször azt hirdették, hogy a gyermekek ingyenes vagy szociális alapon történő üdültetése a korszak vívmánya, a helyzet az, hogy a tavi gyermeküdültetés hagyományai egészen az 1900-as évek elejére nyúlnak vissza és a két világháború közti időszakban érték el tetőpontjukat.
7. Révfülöpi Country Music Fest
None
Villa Filip Napok
None
A tetőablakok három legnagyobb kihívása

A tetőablak sok szempontból különleges tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy tökéletesen ellássa a feladatát. Alapvetően azonban mindezeknek a tulajdonságoknak három kihívást kell megválaszolni. Mutatjuk! Tetőablak vásárlásakor érdemes különösen körültekintően eljárni, mielőtt letesszük a voksot valamelyik gyártó mellett. A ferde felületen való beszerelés számos olyan kihívás elé állítja a tetőablakot, amivel a normál ablakoknak nem, vagy csak csökkentett mértékben […]

Javult a balatoni algahelyzet

Csökkent az algák látható jelenléte a Balatonban, és a remények szerint a hétvégi lehűlés tovább javít a helyzeten, ugyanakkor egyre nyilvánvalóbb, hogy a folyamatok megértéséhez és előrejelzéséhez több pénzt kell fordítani kutatásokra – közölte Szári Zsolt, a Balaton élővilágáért felelős miniszteri biztos az MTI-vel csütörtökön. Emlékeztetett arra, már a 2019-es algavirágzás is figyelmeztető jel volt, hogy mélyebb és […]

Hat különleges borászat a Balatonon

Egyre több olyan borászat van a Balatonon, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét, sőt, egyre felkapottabbá válnak, és nem csak az italok, hanem maga a helyszín miatt. A Colore.hu női életmód portál összeszedte cikkében, hova érdemes ellátogatni a Balatonnál. A magazin hat helyet emelt ki, javarészt az északi parton. Az alábbi helyeket javasolták: frissTerasz, […]

Medvemama és bocsa a Balaton északi partján - utánajártunk
Egy túrázó blogger arról írt a napokban, hogy medvetalpnyomokat talált Balatonhenye környékén. Erre alapozva sorra láttak napvilágot a balatoni medvéről, illetve annak feltételezett jelenlétéről szóló hírek.
Megkóstoltuk, ajánljuk - a legjobb fagyigombócok nyomába eredtünk
Nyár, napsütés, fagyi - szinte mindenki számára elválaszthatatlanul egybefonódik. Igazi dolce vita - legyen akár édes, akár savanykásan frissítő, sőt, akár sós íz - a hűsítő gombócoknak nem lehet ellenállni, Körbejártuk a Balatont, kóstoltunk és kóstoltunk, értékeltünk, fotóztunk, és írtunk - hogy bemutathassuk nektek a Balaton legjobb fagyizóit és legérdekesebb hideg, gömbbe formált ízeit.
Algásodik a Balaton

Fonalas kékalga jelent meg a Balatonban a tó nyugati és déli partjainál, a Keszthelyi-medence mintegy felét érintve. Ez nem az a faj, amely 2019-ben algavirágzást okozott, hanem egy kora nyári alga, amely június elején is okozott kisebb riadalmat, majd eltűnt. Az egymást követő kánikulai napokon nagyobb kiterjedésben is megjelenhet a vízfelszínen, a szeles időjárás hatására

Napsütés és felhők is lehetnek, csak az biztos, hogy 30 fok lesz
None
Telepi Pöffös - ranglista versenyt rendez a TVSK az RS Feva osztálynak
A hétvégén ranglistaversenyt rendez a TVSK az RS Feva osztálynak Alsóörsön. A Telepi Pöffös elsődleges célja, hogy versenyzési lehetőséget biztosítsanak a klub saját utánpótlás-vitorlázóinknak „hazai körülmények” között. Mindezt a jövő heti országos bajnokság előtt – jobb felkészülési lehetőséget keresve sem lehetne találni.
Éles küzdelem a Dragonok Johan Anker Kupáján
Az elmúlt hétvégén a Kereked rendezésében került sor a Dragon osztály hagyományos flottabajnokságára, a Johan Anker Kupára, amely az idei évtől az egykori Dragon-bajnokra, a nemzet színészére emlékezve egyben Zenthe Ferenc Emlékverseny is. A járványhelyzet okozta kényszerpihenő után először volt alkalom arra, hogy a Dragon-flotta nagy része ismételten összemérje tudását.
Nagy esők után jöhet a szúnyoginvázió
Egy csípés is okozhat sárgalázat, a betelepülő invazív fajok megjelenése nem megnyugtató.
Preston Coe and The Lone Stars // nãdas | Szigliget
None
Reklám