Vitorlázás

Így jutnak el az invazív fajok az Antarktiszra – második rész

Hogyan lehet védekezni az ellen, hogy napjaink megnövekedett hajóforgalma invazív fajokat juttasson az eddig elszigetelten létező régióba? A problémát a cikk első felében vázoltuk fel, most bemutatjuk a lehetséges megoldásokat. „A cégek tehetnének néhány biztonsági intézkedést, például használhatnának speciális hajótestbevonatokat, amelyeken az algák és a különböző állatok nem tudnak jól megtapadni, vagy rendszeresen tisztíthatnák a

Mértéktelenül pusztítják a kárókatonák a balatoni halállományt
Évről évre nagyobb károkat okoznak hazai vizeinkben a mértéktelen étvágyukról és pusztító életmódjukról ismert kárókatonák, naponta egy kamionnyi halat esznek meg.
Komoly fagyok jönnek a következő éjszakákon

Változóan felhős időre számíthatunk, de a Nyugat-Dunántúlon lesznek tartósabban felhős tájak - és itt szállingózhat a hó is. Továbbra is erős lesz az északi, északnyugati szél. Marad a hideg idő +1 fok körüli maximumokkal.

Egy év múlva Veszprém és a Bakony-Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa
Három éve készül a régió, hogy megmutassa, milyen pezsgő kulturális és közösségi élet helyszíne Veszprém és az ország legnépszerűbb nyaralóövezete.
Reklám
Megszentelték a Hévízi-tavat is
A julián naptár 13 nappal hátrébb jár, mint a gregorián, ezért ünneplik az ortodox egyházak január 19-én a vízkeresztet, ezért szentelték meg a szokásosnál később a tavat.
Olyan komoly környezeti változásokat okozna a Club Aliga beépítése, hogy vizsgálat szükséges
Ki kell terjednie többek között az élővilágra, a biológiai sokféleségre, a védett természeti területekre.
Amíg nem tudnak vízen járni, nem aratják a balatoni nádat
Egyelőre esély sincs rá, hogy befagyjon a Balaton vize, így nem lehet gépekkel rámenni, hogy az elöregedett nádat learathassák a tavon.
Február közepétől csak a beoltottak lesznek védettek Magyarországon

Csütörtök este megjelent a kormányrendelet, amely szerint február 15-étől kezdve kizárólag a beoltottak minősülnek majd védettnek. A változást először a múlt heti Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Most meg is jelent az erről szóló rendelet, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pedig egy közleményben összefoglalta a legfontosabb változásokat. Csak azoknak lesz érvényes a védettségi igazolványuk, akik […]

Egyre hatékonyabbak a halőrök

A halőrök intézkedései szerint tavaly a legnagyobb számban előforduló szabályszegés az engedély nélküli horgászat volt. Engedély nélküli és a területi jegy nélküli horgászaton 178 esetben csíptek el pecásokat. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) természetes vízi halgazdálkodási területe 62 800 hektár, amely a Balaton és a Kis-Balaton I. ütemre különül el. Ehhez több kisebb-nagyobb vízterület

Fiatalokat és egy idős férfit is megvertek és kiraboltak Siófokon
Két érdi nő és két érdi férfi 2021 augusztusában Siófokon szórakozott, majd éjszaka a város főterén fiatalokat vertek meg. Később pedig egy idős férfit tepertek a földre, és elvették 100 ezer forintját. A közterületi kamera buktatta le őket.
A vadonatúj Wally WHY200 luxusjacht

Az olasz Wally hajógyár közzétette a WHY200 típusjelű modelljének első példányát bemutató fotókat. A képekről süt az elegancia és a menőség. A WHY200 a 2021-es Cannes-i Hajókiállításon debütált, terveit a Luca Bassani által vezetett Wally tervezőcsapat alkotta meg, építéséért a Ferretti Group mérnöki részlege és Laurent Giles feleltek. A 45,1 méter hosszú WHY200-ast úgy tervezték,

Hólepel az éj leple alatt
Nincs mese, itt az igazi tél!
Foglalkozása: malomrestaurátor
Malomrestaurátor. Különleges, és másoknak élményt adó foglalkozás Tamás Péteré. Az országban szinte nincsen is olyan megújult malom, mely ne az ő tudását és keze munkáját dicsérné. S persze, mint oly sok különlegesség és érdekesség, ő is kötődik a Balaton-régióhoz.
Reklám
Ásatás: állatcsontok és pénz is lapul a veszprémi várban
A régészek több száz éves leletekre bukkantak a veszprémi várban.
Milliókat sikkasztott, majd visszaadta a pénzt a fonyódi férfi
Hatmillió forintról van szó.
Havas tájra ébredt Keszthely, parádés napkeltés fotókon mutatjuk be

Még télen, dacolva a mínuszokkal is érdemes korán kelni, hiszen káprázatos élményt nyújt a napfelkelte.

Víz-napi Balcsi party
None
Húsvéti készülődés Gyenesdiáson
None
Traccsparti Vágó Pirossal
None
Látvány-disznóvágással ünnepelnek Balatonlellén
Télen is szerveznek boros programokat a Balaton déli partján. Januárban is egyre többen kelnek útra egy jó hangulatú programért. A szőlészek védőszentjének napján Balatonlellén felidézik a kulináris élményekkel tarkított Vince-napi vesszővágást.
Marha jó lesz Badacsonyban
Járd be a januári Gasztrohegyet a a marhanyelvtől a borjúmájig, a borjúlábszártól a velőig, közben kóstolj tüzes, badacsonyi borokat, és gyönyörködj a tél szépségeiben is. Ha hihetünk az előrejelzéseknek, talán még havazni is fog.
Még egyszer a fura, régi jégvitorlásról

Videón egy ma is száguldó példány a támaszláb és kormány nélküli gaffos jégvitorlásról, amelyet a vitorláival kormányoznak!

Reklám
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Mihály-kolostor, Nagyvázsony

A Balaton-felvidéki Pálos építészet meglehetősen impozáns emlékeit már több ízben taglaltuk ezen a rovaton belül, ám egy fontos gyöngyszemről még nem esett említés. Ez pedig nem más, mint a Nagyvázsony határát őrző kolostorrom, melyet annak idején Szent Mihály tiszteletére szenteltek fel az itt élő szerzetesek. Pálosokat 1478-ban Kinizsi Pál telepített az akkoriban mezővárosnak kikiáltott Vázsony […]

Az adóbevétel miatt tűrik meg az aszófői sittlerakót?

A Tihany és Balatonfüred között található Aszófőn betonüzem és sittlerakó is működik, valamint jelenleg épül egy húsfeldolgozó is a Balatontól gyakorlatilag másfél kilométerre. A tájidegen ipari tevékenység sokak szemét szúrja, ám a polgármester szerint az üzemek által fizetett adó nélkül a település anyagi helyzete teljesen ellehetetlenülne – írja a magyarnarancs.hu. A kisközség lélekszáma az elmúlt […]

Nagy problémát jelent az invazív fajok terjedése

A Balaton vízgyűjtőjén három idegenhonos halfaj fordul elő a leggyakrabban: ezek az ezüstkárász, a kínai razbora, és a naphal. Az invazív fajok térhódítása súlyos fenyegetést jelent az élővilág számára. A probléma orvoslásának fontosságára két előadó világított rá az év első szemléletformáló rendezvényén, mely a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezetének jóvoltából valósult meg. Az eseményen elhangzottakról […]

Ilyen a havas Tisza-tó madártávlatból

Nemrég a Tisza-tónál is havazott, Ljasuk Dimitry pedig körbejárta a tavat, hogy megörökítse ezt a fantasztikus látványt. Ezúttal olyan képeken csodálhatjuk meg hazánk második legnagyobb tavát és környezetét, ahogyan csak a madarak láthatják. Ljasuk Dimitry jó néhány filmet készített már a tóról és a Tiszáról, sőt újévi fürdőzést szervezett, ahol közel százan fürödtek a fagyos

MAPEI Tour de Zalakaros
None
Jótékonysági futás a koraszülöttekért
None
VI. Korosajt Fesztivál
None
Megmenekül a pusztulástól a történelmi hajó

A Tally Ho nevű gaffos kuttert a Stow & Son építette 1909-ben, és egy évvel később bocsátották vízre. A hajó 1927-ben megnyerte a Fastnet Race-t Lord Stalbridge és Hugh Grosvenor számára. A hajót Albert Strange tervezte, és néhány évvel ezelőtt az Albert Strange Egyesület ugyan megmentette, de mivel egy évtizedig nem sikerült találni valakit, aki

2022-es autópálya-matrica: vásárláskor erre mindenképp figyelj
Az autópálya-matrica vásárlásakor nagyon figyelj az alábbiakra, hogy elkerüld a későbbi bosszúságokat.
Vince-nap és disznóvágás Balatonlellén
None
Betelepült kagylótól védik a pontyok a Balatont
A kvagga kagyló beköltözött a Balatonba, és ezzel komoly fejtörést okozott a szakembereknek. Terjedését szinte lehetetlen lenne megakadályozni, de szerencsére a balatoni halak segítenek az ökológusoknak. Tudtad, hogy a pontyok egyik kedvelt tápláléka a kagyló, ráadásul az invazív kvagga ízlik nekik a legjobban?
Mi történt a hajóosztályokkal: A Melges24 még a Covid árnyékában
Sok volt a kérdőjel… főleg a nemzetközi versenyeket illetően. Itthon 12 egység képviseli ezt a World Sailing hajóosztályt, ebből 8-10 vállal komolyabb versenyzést, 2 egység pedig a nemzetközi „hadszintéren” is rendszeresen megméretteti magát. A Balatonon az OD Trophy versenyeken kívül az Országos Bajnokság a fő erőpróba, illetve az egy és kétszemélyes hosszútávú túraversenyeken lehet még Melgesszel találkozni.
Hattyúk tava
Te is imádod nézni a Balatonon ringatózó hattyúkat? Télen is sok hófehér madár látható a sétányok közelében, gyakran a befagyott tavon is kifürdik maguknak az öbleiket.
Hévíz: a szerelmesek és a Valentin-napi csókok városa

Hévízt az egyedülálló Hévízi-tó városaként ismerjük, ám Valentin-napkor a csókok városa nevet is büszkén viselheti.

Valentin-napi Csókpadok Hévízen 2022

2022. február 12-14. között több mint 50 helyszínen csókpadok várják a szerelmeseket Hévízen.

A tongai vulkánkitörés – károk a Csendes-óceán minden partján

Pénteken délután hatalmas vulkánkitörés történt Polinéziában, amely napokkal később is okozott károkat az óceán távoli partjain is.

Vonyarci nyargalás 2022 Vonyarcvashegy

2022. április 30-án ismét a Keszthelyi-hegység szívében futnak hegyi félmaratont vagy negyed-maratont a Vonyarci nyargalás résztvevői.

Giro d’Italia kerékpáros körverseny 2022 Vonyarcvashegy

2022. május 8-án, vasárnap Vonyarcvashegyen is áthalad a Giro d’Italia mezőnye, amely Kaposváron rajtol és a futam Balatonfüreden fejeződik be.

Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál 2022

Különleges söröket, szórakoztató programokat kínál a 11. Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál Vonyarcvashegyen.

Csókpadokkal várják a szerelmeseket Hévízen
Csókpad, csókbusz és csókfotel? Már Valentin-napra készülnek a Balaton közelében, csókolózni és szelfizni hívják a szerelmeseket.
Bor- és Csemegeszőlő fesztivál 2022 Vonyarcvashegy

2022. augusztus 19-21-én zamatos borok és ízletes falatok várják a vonyarcvashegyi Bor- és Csemegeszőlő fesztiválra látogatókat.

Rondapulcsis forraltbor-főző verseny
None
Pótszilveszter Zalakaroson
None
Ma órákig lezárás lesz az M7-esen
Az M7-est munkálatok miatt zárják le.
Reklám