Vitorlázás

Az Orange-Utan is az élmezőnyben

A dobogósok nyomában halad jelenleg egymást szorosan követve a Racing Django, a Raiffeisen Ope Fifty-fifty, a Nanushka BMW Wallis és az Orange-Utan. Utóbbi hajónak nincs GPS nyomkövetője, de a kísérőhajótól kapott információk alapján a másik három hajóval együtt vannak a tihanyi kompkikötő után.

Az utóbbi 10 év leglassabb győztes ideje lesz, de 12 órát is verhet az 1936-os időre

Az utóbbi 10 év leglassabb Kékszalagja még mindig gyorsabb, mint az 1936-os győztes ideje.

Tömegnyomor Györöknél - VIDEOANIMÁCIÓN

Tömegnyomor Györöknél. Egy nagyobb csoport közelít Keszthely felé a középmezőnyből.

Újra megindult az RSM2

Hosszú állás után az éllovas RSM2 újra szelet talált, és elindult a füredi cél felé. Siófoknál már fúj egy keleti szél a met.hu szerint.

Reklám
Kétszer akkora az RSM2 sebessége, mint a New Black Jacké

Kétszer akkora jelenleg az RSM2 sebessége, mint a New Black Jacké. Előbbi 4,7 csomóval, utóbbi 2,2 csomóval halad Tihany előtt.

Tihanyhoz közeledve észak felől előzhet a feljövő New Black Jack

Esti tihanyi hangulatképek a vízről

A Raffica megelőzte a Previtalt

A GPS-jeladók alapján a Prevital (a kép bal alsó sarkában) továbbra is lassabban halad az éllovasnál, úgy tűnik, a Raffica is megelőzte. Az RSM2 és a Racing Django Balatonszárszó magasságában jár.

Óriási csata az élen. Videoanimáció az RSM2 és a Racing Django legutóbbi bő egy órás taktikázásáról.

A siófoki frissített eredmények elérhetőek

501 hajó hagyta el Siófokot, a tájékoztató jellegű eredményeket frissítettük a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján.

Naplementés képek az élmezőnyről

Eddig 16 hajó jelezte, hogy feladta

22:30-ig 16 hajó jelezte a versenyrendezőség felé az 52. Készalag Raiffeisen Nagydíj feladását.

Naplementés képeink

A középmezőny Zamárdinál járt a Naplementében. 

Reklám
4700 méterre nőtt a Prevital lemaradása - VIDEOANIMÁCIÓ

A Prevital Badacsony előtt más irányt választott, mint a vezető RSM2, és a déli part felé indult. A videón jól látszik, hogy nőtt azóta az Ábrahámhegynál járó éllovashoz képest 4700 méterre a lemaradása.

Helycsere az élen?

A GPS nyomkövetésből (a sötétedés miatt egyre inkább erre kell hagyatkoznunk...) úgy tűnik, az RSM2 beragadt Badacsony alatt a bizonytalankodó szélben. A Prevital Litkey Farkassal elhagyta a bolyt, húzott egy merész délies takkot, és pillanatnyilag 6 csomós sebességgel az első helyen látszik. Ismét egy bátor és intuitív Litkey húzás? Azért messze még a vége...

Milyen szélviszonyok várhatók a füredi befutóra?

Játsszunk el ezzel a gondolattal az Országos Meteorológiai Szolgálat éjfélre számolt szél előrejelzési térképe segítségével. Nos, az előrejelzés jellegzetes "Kékszalag mintát" követ. A vezető hajó(k) a Tihanyi szorosban lelassulnak, és azután is idegtépő várakozás lehet a jellemző, Füred fényei már látszanak, de szinte elérhetetlen távolságban... Majd egyszer csak bejön az északi (látszik a térképen is), és a vezető hajó, illetve ha szoros a küzdelem, akkor az, aki nem ragad be a Tihanyi hegy alá, szépen dőlve befut a célba. Láttunk már szóról szóra ilyet...

A verseny belülről - ez történt a Get The Reden
Eljött az este, ennek apropóján bemutatjuk, hogy amíg sütött a nap, hogyan versenyeztek a Get The Red Sailing Team tagjai.
A verseny belülről - ezt történt a Get The Reden
Eljött az este, ennek apropóján bemutatjuk, hogy amíg sütött a nap, hogyan versenyeztek a Get The Red Sailing Team tagjai.
A legjobb helyen haladó egytestű, a Raffica libera Györöknél

A Raffica az abszolút 9. helyen, pillanatnyilag 6 csomós sebességgel halad Györök előtt, a Tihanyi szoros felé. Érdekesség: a katamaránok közül az RSM2 majdnem 12 csomóval, a Prevital 10 csomóval halad.

VIDEÓ - a keszthelyi forduló. Részlet az M4 Sport élő közvetítéséből

Több katamarán 10 csomó fölötti sebességgel, egy takkon halad a Tihanyi szoros felé a Szigligeti öböl vonalában

A pillanatnyi sebesség rekorderek: RSM2, Prevital, Racing Django, Nanushka BMW Wallis

Az RSM2 vezet visszafelé, a sarkukban a Prevital

Vándor Róbert és Litkey Farkas párharcát hozza a keszthelyi pályajel utáni szakasz, egymás mögött, északias széllel halad a két vezető hajó. Az RSM2 sebessége ebben a szélben kicsit jobb, mint a Previtalé. (Rsm2 majdnem 10 csomóval, a Prevital 8 csomóval halad pillanatnyilag.)

Reklám
Milyen szél várható 23 óra környékén?

Erre az Országos Meteorológiai Szolgálat szél előrejelzési térképe nyújthat támpontot. Eszerint addigra bejön a könnyű északias szél, ami - és ez fontos lehet - kiolthatja a lassan felépülő, ellentétes irányú parti szelet. Tehát a térkép szerint - ha a helyszínen valóban látszik ez a szél - nem éri meg kockáztatni a déli parton, inkább az északias irány látszhat jónak...

Frissített időjárás-előrejelzés

Szilágyi Eszter, az OMSZ Veszélyjelző Osztályának meteorológusa frissítette prognózisát.

Az élmezőny elérte a keszthelyi fordulót

1. RSM2 11 óra 8 perc 29 másodperc

A Raiffeisen Opel Fifty-fifty az élmezőny nyakán

A Raiffeisen Opel Fifty-fifty, a Raffica és a Poplart megközelítette az élmezőnyt. A Fifty-fifty 9 és fél kilométeres hátránya 1300 méterre fogyott a New Black jack mögött. VIDEOANIMÁCIÓ

A Balaton őrei: nők, akik garantálják a biztonságot
AAhogy a Kékszalagon is rengeteg női versenyző indult, a Balaton biztonságát garantáló Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) csapatából sem hiányoznak. Bagyó Nóra, Bene Lili, dr. Dajka Dalma és Timm Andrea beszéltek a mentés ritkábban látható oldaláról.
Vízről nézve a Kékszalag rajtja - videós élménybeszámoló
Csütörtök reggel 9-kor elstartolt Európa leghosszabb tókerülő versenye, az 52. Raffeisen Kékszalag Nagydíj. A viadalon összesen 535 hajó állt rajthoz és 27 hajóosztályban indultak nevezők. Voltam olyan szerencsés, hogy egy erre a célra indított hajóról nézhettem a rajtot, és gyönyörködhettem a színes vitorlák kavalkádjában - a távolból.
Keszthely közelében az élmezőny

Hét kilométerre a keszthelyi bójától az élmezőny. Ha tartják a jelenlegi tempót, akkor egy órán belül oda is érhetnek. Az RSM2, a Nanushka BMW Wallis és z MKB Prospex az északi part, a Prevital, a Racing Django és a New Black Jack  a déli közelében próbálkozik. Úgy tűnik, az északiak előbb kapták a szelet, és talán egy kis előnyt tudnak kovácsolni belőle.

Képeink madártávlatból a középmezőnyről

A középmezőny Zamárdi környékén halad.

Ilyen a Jazz - Palota Koncertek
None
Közel 11 csomóval száguld a Fifty-fifty

Szelet talált a Raiffeisen Opel Fifty-fifty, amely mai sebességrekordnak számító 11,5 csomóval száguld Badacsony és Fonyód magasságában az élmezőny felé.

Feladta a Mimóza-Róza

9 óra 29 perc után feladta a Mimóza-Róza a "reménytelen időjárás" miatt az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A hajó ugyanis ennyi idő alatt sem érte el a kenesei bóját.

A Prevital előzése videoanimáción

Közel 300 siófoki eredmény elérhető már

Frissült a siófoki eredmények listája, ahol már 298 vitorlás ideje tekinthető meg.

Az élmezőny átlagsebessége

A legutóbbi 15 perc átlagai. Lelassult az élmezőny.

VIDEÓ -  a mezőny kenesei fordulójának összefoglalója

Evezősök foglalják el a Dunát

A járványhelyzet miatt augusztus 8-án rendezik meg a Budapest SUP-ot, amelyre a szervezők várják a teljesen kezdőket is. Akik ezen az eseményen szeretnének megismerkedni ezzel a sporttal, azoknak egy rövid eligazítás után felszerelést is biztosítanak. A SUP-túrát rendőrségi motorcsónakok és a szervezők is biztosítják, de a rengeteg résztvevő család jelenléte is azt mutatja, hogy a

Szorossá vált élmezőny - videoanimáció!

A GPS-jelek alapján készült animációban látható, hogy szorossá vált az élmezőny, de még mindig az RSM2 az élen.

Nyugaton enyhén erősödő széllökések, keleten alig fúj a szél

Csak az élmezőnynek van némi szele az Országos Meteorológiai Szolgálat térképe alapján.

Helyzetjelentés Majthényi Szabolcs tizenháromszoros repülőhollandi világbajnoktól, a Fantomasso Asso99 fedélzetéről, a mezőny sűrűjéből

"Semmi szél nem volt mostanáig, most talán elindult egy kis keleties áramlás. Még bőven a Tihanyi szoros előtt állunk, eddig ha jól számoltuk, összesen 17 hajónak sikerült vennie ezt az akadályt. Látjuk a Siroccot, ők lehetnek most a kompnál. Zenét hallgatunk, időnként hinarazunk, eszünk: kiflit, csokit, ki mit hozott. Mellé üdítő, víz. Négy ellenfelünk van előttünk, a közelünkben, ha megmaradna ez a kis szél, tudnánk valamit újítani. Egyelőre nem sok mindent tudunk csinálni, várunk, lazítunk."pp

Szinte mindenki túl a kenesei bóján

512-en vannak már túl a kenesei bóján. Még 4-5 hajót várnak a szervezők.

Elérhetőek a folyamatosan frissülő eredmények

A Magyar Vitorlás Szövetség honlapján megtalálhatóak a folyamatosan frissülő tájéjoztató jellegű eredmények.

Tánc-Öröm 2020 Hévíz

2020 augusztusában két alkalommal is szívet-lelket gyönyörködtető táncbemutatót rendeznek hévízen Tánc-Öröm címmel.

Kékszalagunk veletek - sok versenyző támogatta idén is az Autistic Art alapítványt

B-Systems Zrt. és az MVSZ a biztonságért

 Enyhült idehaza a járványveszély, de a vírus köztünk van. Elindult a vitorlásszezon, a Kékszalagra is sor kerülhetett, igaz, a tervezettnél későbbi időpontban.

Reklám