Vitorlázás

Lezárt települések, szigorú kijárási korlátozások a Balatonnál hétvégén

A hétvégére sok települést lezárnak a koronavírus-járvány miatt, több városban éjszakára kijárási tilalmat vezetnek be. Az önkormányzatok a kormány felhatalmazása alapján újra elrendelik vagy meghosszabbítják, illetve néhol szigorítják a korábbi korlátozásokat. Nézzük, hogyan rendelkeztek a balatoni településeken. A Balatoni Szövetség közlése szerint a balatoni települések nagy részén maradnak az eddigi lezárások, amelyek többnyire strandokat, parkolókat, kilátókat, mólókat, […]

Biciklit az ékszerboltból? Keszthelyen semmi sem lehetetlen!
Iski Szilvia, a keszthelyi Helikon Kastély történész-muzeológusa korabeli tudósítások segítségével mutatja be nekünk a múlt században élő keszthelyi kereskedők különleges hobbijait!
„Mi még nem temetjük a Finn Dinghy - t”
„Mi még nem temetjük a Finn Dinghy - t”
Összefogásra szólítanak fel a vitorlázók
Összefogásra szólítanak fel a vitorlázók
Reklám
129 éves a Kelén, a Balaton legöregebb ma is közlekedő sétahajója

A Kelén sétahajó lassú járású 98.000 cm3-es SKL motorja összetéveszthetetlen szisszenő indulásával és pöfögő hangjával.

Összefogásra szólítanak fel a vitorlázók
Nyílt levelet írtak a magyar vitorlázás meghatározó szereplői, amelyben az egészségügyi veszélyhelyzet miatt összefogásra szólítják fel a hazai vitorlás társadalmat. A levelet Kurucz Sándor, a Nagyhajós Bizottság elnökének kezdeményezésére eddig a sportág 22 ismert személyisége látta el aláírásával.
Mi még nem temetjük a finn dinghyt
A Magyar Vitorlás Szövetség annak érdekében, hogy szorosabbá tegye a hajóosztályokkal kialakított kapcsolatot és aktívabbá váljon a párbeszéd, idén is kíváncsi arra, hogyan látták a versenyzők az elmúlt szezont. Megkértük valamennyi osztály kapitányát, képviselőjét, értékeljék az osztály versenyidőszakát, aktivitását, a versenyeket, és vázolják fel, milyen célokkal vágnak neki a következő időszaknak. Sorozatunkban ismertetjük az osztályok, osztálykapitányok értékeléseit. Ezúttal a finn dinghy osztály titkára, Sipos Péter összegzi a 2019-es szezont.
Újabb hétvégi lezárások – mutatjuk a balatoni településeket
Ismét dönthetnek hétvégén a polgármesterek a kijárási korlátozások szigorításáról. Az április 18-19-i hétvégére is megkapták azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét. A visszajelzések szerint húsvétkor sikerült megakadályozni, hogy nagy tömegek jelenjenek meg a Balatonnál. Mutatjuk az e hétvégére vonatkozó balatoni szigorításokat. (Frissítjük!)
Éld túl a bezártságot – tippek egy tengeri vitorlázótól

Normális körülmények között a versenyzők önkéntesen izolálják magukat, nem a koronavírus kényszeríti őket karanténba. Tanácsaik segítenek alkalmazkodni az új helyzethez – most egy darabig úgyis ez a „normális”. Ahogy a kórság terjedésével fokozódik a szigor, és egyre szűkül a mozgástér, illetve a szabadság érzése, az emberen csüggedtség vesz erőt. Amory Ross fotósként sok óceáni versenyen

Vízre bocsátották a Balaton nosztalgiahajóját
Véget értek a Csobánc karbantartási munkái, a felújítást követően vízre engedték a 93 éves hajót. Elegánsan siklott a habok közé a Balatoni Hajózási Zrt. siófoki telephelyén, de egyelőre még csak a veszteglő vízi járművek sorát gyarapítja.
Szigorú korlátozások lesznek hétvégén a legtöbb balatoni településen

A koronavírus helyzetre való tekintettel több balatoni település döntött úgy, hogy megtartja a húsvét előtt hozott intézkedéseket.

Összefognak a vitorlázók a sportágért
Nyílt levelet írtak a magyar vitorlázás meghatározó szereplői, amelyben az egészségügyi veszélyhelyzet miatt összefogásra szólítják fel a hazai vitorlás társadalmat.
A balatonboglári szabadstrandon 350 millióból térköves sétaút és futópálya épül

Balatonboglár egyik legnagyobb zöldfelülete a hat hektáros Platán park (szabadstrand) ahol a fejlesztés zajlik.

Reklám
Kijárási korlátozás, a rendőrség válaszol.
Március 28-a óta kijárási korlátozás van és minden jel szerint ez egy darabig nem is fog megváltozni. Idő közben elkezdődött a vitorlás szezon így érdemes megvizsgálni, hogy miként hódolhatunk szenvedélyünknek a következő hetekben, hónapokban. Kérdéseimet megküldtem a rendőrségnek, ahonnan meg is kérkeztek a válaszok.
700 millió forintból építenek és újítanak fel balatoni vízicsúszdákat

Öt városban hat csúszda épül, illetve újul meg 2020. év végéig a Balaton partján.

Folytatódnak a strandfejlesztések a Balatonnál
Eredményt hirdetett a Magyar Turisztikai Ügynökség, így öt városban hat csúszda épül, illetve újul meg év végéig a Balaton mellett. Erről is beszélt Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség legújabb podcastjában.
Sarkvidéki kutatóhajóról készített fotóval nyert Horváth Eszter World Press díjat

A World Press Photo 2020 pályázatra 24 országból 4300 fotós 74 ezer képet küldött.

Mutasd mit játszol! - Ti hogyan kapcsolódtok ki a gyerekekkel otthon?
Nem könnyű egész nap lefoglalni a gyerekeket. Kirakós, társasjáték, esetleg valami egyedi, kreatív játékötleted van?
Ördög Nóra és családja a Balatonnál él, és kisboltot nyit
Kisboltot újítanak fel, bő egy hónapja Balatonakarattyán él a család.
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehérkő vára, Kereki

A déli parttól mindössze 7 kilométerre fekszik Kereki községe. A somogyi falucska legnagyobb büszkesége a határában álló vár, amelynek restaurált maradványai a Leveles erdő északi részén pihenik a viharos múlt megpróbáltatásait. Fehérkő várát minden bizonnyal a 14. század elején építették egy 283 méteres dombtetőre. Károly Róbert, Anjou király utasítására alapították azzal a céllal, hogy egységesítse […]

Szín- és illatorgia a tavaszi, virágos Balatonfüreden

Északról a szelíd hegyek, délről a Balaton öleli át Balatonfüredet, amely a kikelet beköszöntével parádés ünnepi virágdíszt öltött.

Így könnyű megúszni a koronavírust

A szupergazdagok közül néhányan úgy próbálják elkerülni a megfertőződést, hogy egész szállodákat bérelnek ki, amelyek általában a kevésbé sűrűn lakott területeken találhatók. A Massachusetts államban lévő Blantyre Country Resort luxus-üdülőhotelben például lehetőség van arra, hogy akár egy egész birtokot kibéreljenek maguknak, napi 38 ezer dollárért. A Maine állambeli Cape Arundel Innben heti 19 500 dollárért

Reklám
Te mit tennél, ha örökölnél egy 170 éves házat? Ők csodássá varázsolták!
Ez a csopaki ház remek példa arra, hogyan lehet megőrizni és ápolni a ránk maradt értékeket. Nézd meg belülről is!
Cholnoky Sára útja a jövő évi olimpiára
Az első magyar, aki megszerezte a tokiói olimpián való indulás jogát, a szörfös Cholnoky Sára: az ő helye az olimpiai mezőnyben már biztos, de a felkészülését a nemzetközi járványhelyzet miatti halasztás szintén átírta. Sasit is megkérdeztük aktuális helyzetéről:
Időjárás a Balatonon – Április 17-19.

Csütörtökön még a délnyugati szelet kísérhetik élénk, erős lökések, majd pénteken egy hazánkat érintő hidegfront hatására északnyugatira fordul és ismét megélénkül a szél. A pár fokos, csekély lehűlés csak szombatra érkezik meg, ekkor 18-25 fokig emelkedik a hőmérséklet.A meleg periódus végét ezúttal a vasárnap hozza meg. Erős lesz az UV-sugárzás országszerte.

A Lagoon idei újdonsága a Sixty 5

A korábban megjelent 620-as és a Seventy 7-es közé ékelődő modell bár méretében kisebbik testvéréhez van közelebb, elnevezése egyértelműen azt sugallja, hogy inkább a zászlóshajó mellé pozicionálja a francia gyár. Ha pedig közelebbről megnézzük, külső és belső jegyei is egyértelművé teszik ezt. Ergonómia és kényelemKarcsú, remekül állja a szelet és a hullámokat. Precíz és könnyed.

Időjárás a Balatonon – Április 10-12. Copy

Nagypénteken egy hidegfront hatására feltámad az északi szél, melyet élénk, több helyen erős lökések kísérhetnek. Kissé megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csapadékra nem nagyon készülhetünk. Kora délután 17-24 fokos maximumokra van kilátás. Szombatra sokat gyengül az északias szél, és túlnyomóan napos időre készülhetünk. A Dunántúlon lehet kicsit gomolyfelhősebb az ég. A csúcshőmérséklet 18 és 23 fok között […]

A balatoni települések fenntartják a korlátozó intézkedéseket

A balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet szerint az önkormányzatok fenntarthatják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések zömét.

2020-ban az ősz lehet a balatoni esküvők igazi szezonja
A szakemberek szerint az ősz lesz idén az esküvők igazi szezonja és a Balaton különösen alkalmas lesz e jelentős nap megünneplésére. Mutatjuk a szervezők, vendéglátók és esküvői ruhaszalonok működtetőinek jóslatait.
A fenyőliget között megbúvó vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna

A hét arkangyal egyike, Szent Mihály nevét viseli a Vonyarcvashegy fölé magasodó Szent-Mihály domb, illetve a tetején álló kápolna.

Indul a B- terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #6 - Nagy István
A jelenlegi járványhelyzet segítheti a Balaton négy évszakossá válását. Nagy István optimistán tekint a jövőbe, bízik abban, hogy a törzsvendégek mellett egyre többen jönnek majd Badacsonyba az őszi-téli időszakban is.
Több balatoni település fenntartja a szigorúbb korlátozásokat

A balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet szerint az önkormányzatok fenntarthatják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések zömét.

Igazi mesevilág a köveskáli álomotthon
Már a kertbe belépve is úgy érezhetjük, hogy elvarázsolt, titokzatos helyre érkeztünk és ez csoda tovább folytatódik a házban is.
Íme, a CIA kémműholdjának felvételei a ’60-as évek Balatonjáról

Elérhetővé váltak az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének térképpé szerkesztett képei. A CIA “Corona” nevű műholdja 1960-ban készítette a felvételeket. A CIA hat évtizeddel ezelőtt végigfotózta az űrből a szocialista Magyarországot, a felvételeket egységes térképi változatát 1995-ig titkosították – tájékoztatott a balatontelevizio.hu. Az Interspect Kutatócsoport 2016-ban készítette el és a napokban ingyenesen böngészhetővé tette az […]

Környezetkímélőbbek lehetnek a hajók

Egyetértési nyilatkozatot írt alá az ABB és a Hydrogène de France: közösen fejlesztenek majd hidrogénhajtású óceánjáró hajókat. A hidrogénhajtás nem újdonság, az autózásban lassan elkezd terjedni, és több gyártó is ezt várja hosszabb távon befutónak a hagyományos belsőégésű motorok után, az elektromos hajtás helyett. Csakhogy egyetlen konténerszállító hajó több millió autó környezetszennyezését okozza. Globálisan az

Ördög Nóra és Nánási Pál Balatonakarattyára költöztek és kisboltot nyitnak: Videó
Nánási Pál és Ördög Nóra kisboltot nyitnak Balatonakarattyán.
Egy csendes fürdőváros bűnös titkai #4 - betörtek az adóhivatalba és diplomát is loptak Keszthelyen
Szélhámos a kastélyban! Hova tűnt a herceg télikabátja? Iski Szilvia, a keszthelyi Helikon Kastély történész-muzeológusa korabeli bűnügyi tudósítások segítségével vezet át bennünket a fürdőváros sötét oldalára!
Hogyan készül az utánpótlás a vészhelyzet alatt?
Hogyan készül az utánpótlás a vészhelyzet alatt?
Hogyan készül az utánpótlás a vészhelyzet alatt
A nagy utánpótlás nevelő klubok mindegyike alkalmazkodik a koronavírus miatti veszélyhelyzethez és jobb híján elektronikus úton folytatják a felkészülést a majdani versenyszezonra – aminek indulásáról egyelőre nem lehet tudni semmi közelebbit.
Napi pozitív gondolat #9 - Berkes Olivér
NEKED IS VAN RÁ KÉT PERCED. Napi pozitív gondolat című sorozatunkban megszólaltatunk egy-egy ismert előadót, zenészt, a Balaton szempontjából releváns személyiséget, aki szorosan kapcsolódik hozzá, aki a szerelmese a tónak. Érzések, hangulatok, egy kis energia a mai naphoz. Ma Berkes Olivért kérdeztük.
Partra vetett ifjúsági vitorlázók

Görög, indiai, román, portugál, spanyol, svájci, ausztrál, olasz tanítványok és három magyar edző. Avagy miként kerül egy magyar irányítású edzőközpont a Gran Canariára? És hogyan készül a vitorlázó karantén idején? Tóth Mátyás, a Sailing Academy Gran Canaria erőnléti edzője most nem személyesen, hanem különféle internetes csatornákon tartja a kapcsolatot tanítványaival. Elküldi nekik az edzésmunkát, ellenőrzi

Ősi gyökereket idéző hely: a Mágustanya Paloznakon
Az ősi gyökerek tisztelete, szándék az igaz értékek közvetítésére, kőkemény munka és rendíthetetlen hit - ezekből született meg a Mágustanya eszménye, majd indult el a megvalósulás útján. Csurgay Csaba és Csurgay-Varga Andrea olyan helyet hoztak létre, aminek minden zugát saját kezűleg formálták meg, és minden fűszálába maguk leheltek életet teljes szívvel. Ezt tükrözi is ez a varázslatos pihenőhely, ahol valami nagyon mély otthonérzésre lelhetünk.
Június végére már szervezik a közös balatoni csobbanást
None
Újra kölcsönözhetők a HeBi kerékpárok Hévízen

A járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett Hévíz önkormányzata engedélyezte a HeBi kerékpárok bérlését az üdülővárosban.

Rendhagyó országimázs-film, benne a Balatonnal
A csodaszép videó hangsúlyozza, hogy vigyázzunk egymásra, és közösen sikerül majd megbirkózni a nehéz helyzettel. A Bagossy Brothers Company zenél a dalban.
Turul-szobor Fonyód

Fonyódon állították fel Magyarországon az első Turul-szobrot a rendszerváltás óta, melyet 2010. június 4-én avattak fel a vasútállomás melletti parkban.

Reklám