Vitorlázás

BalatonBor Premier a Hableányban 2020 Badacsony

Minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal 2020. április 25-én Badacsonyban a Hableányban 17 órától.

Nem csak a lakások, de a nyaralók is drágulnak
Az ingatlanpiac élénkülésével párhuzamosan a nyaralók iránti kereslet is megnőtt a Balatonnál. A kereslettel az árak is magasba szöktek. Bár a tavaly nyári tetőzés óta stagnál a piac, az ingatlanpiaci szakértők az idén sem számítanak áresésre.
Csillagok útján éjszakai futás a Balaton-parton 2020 Balatonlelle

2020. július 11-én rajtolnak az I. Csillagok útján éjszakai futás a Balaton-parton résztvevői Balatonlellén, a Szabadstrandon.

Spirit of Balaton 2020 Balatonmáriafürdő

2020. július 4-én rajtol a 11. Spirit of Balaton 24 órás élmény- és teljesítménytúra, a megszállottak reggel 8-kor kezdik meg a tekerést.

Reklám
Kabaré szombat: Orosz György 2020 Hévíz

A Kabaré szombat rendezvénysorozat keretében Orosz György lép színpadra 2020. április 25-én Hévízen, a Városháza Dísztermében.

Kabaré szombat: Bach Szilvia és Szikra László 2020 Hévíz

Bach Szilvia és Szikra László lép fel 2020. március 22-én Hévízen, a Városháza Dísztermében a Kabaré szombat rendezvénysorozat keretében.

Farsang Farka vidám téltemetés 2020 Balatonkenese

2020. február 22-én rendezik meg Balatonkenesén a Farsang Farka vidám téltemetést, bízva abban, hogy nemsokára elérkezik a várva-várt tavasz.

Hajózzunk legendás filmes helyszínekre

Az igazi filmrajongókat arról lehet megismerni meg, hogy képesek mindent elkövetni, hogy megszerezzék a kedvenc alkotásukhoz fűződő tárgyakat, ereklyéket. Ezúttal megmutatjuk, melyek azok a helyek, ahová érdemes elhajózni, hogy megnézhessük kedvenc filmjeink forgatási helyszíneit. Lázadás a Bountyn – Tahiti, Francia Polinézia Az 1962-es Lázadás a Bountyn egy klasszikus kalandfilm. A film az angol királyi hadihajón

Fejjel lefelé álló hajók földje: Équihen-Plage

Mihez kezdjen egy az 1900-as évek elején élt francia halász – vagy az özvegye – a leharcolt bárkával, ami már alkalmatlan a mindennapi munkára? Száz évvel ezelőtt az észak-franciaországi Équihen-Plage-ban aktív közösség élt, amelynek tagjai halászatból tartották el magukat. Az életszínvonaluk nem volt túl magas, ezért rendre előfordult, hogy a kiszolgált hajók háztetőként születtek újjá:

Szkander Európa-bajnokság 2020 Balatonfüred

2020. május 17-23. között Balatonfüred ad otthont a szkander Európa-bajnokságnak, amelyre 30 országból legalább ezer versenyzőt várnak.

Nemzetközi Gitárfesztivál 2020 Balatonfüred

2020. június 20-27. között rendezik meg a Nemzetközi Gitárfesztivált Balatonfüreden, amely Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye.

Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásverseny 2020 Balatonfüred

2020. május 16-án hivatalosan is megnyitják a balatoni idegenforgalmi és hajózási szezont a Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásverseny rendezésével.

Hét bot, nyolc süllő az éppen százhúszezer forint bírság
Egyszerre hét bottal horgászott egy férfi a Balatonon, a zsákmányt pedig nem vezette be a fogási naplójába.
Reklám
Vihar sodort partra egy teherhajót

Az Alta legénységét 2018 szeptemberében a Bermuda-szigetek térségében evakuálták, majd a teherhajót Írország nyugati partjánál, a Cork megyei Ballycottonnál sodorta partra a Dennis nevű vihar. A 76 méter hosszú Altát 1976-ban építették, sokszor cserélt gazdát, utoljára tanzániai zászló alatt hajózott. 2018 őszén Görögországból tartott Haiti felé, amikor Bermudától 2100 kilométerre valamiért elment az áram és

Kékszalag vitorlásverseny 2020 Balatonfüred

A Balaton és a vitorlázás legkiemelkedőbb ünnepe a Kékszalag vitorlásverseny, melyre 2020. július 4-5. között 52. alkalommal kerül sor.

Vadnai Benjamin lépéselőnyben

Véget ért a Laser Strandard világbajnokság, amelyen Vadnai Benjamin a 23., öccse, Jonatán pedig a 36. helyen végzett. Ezzel Benjamin nyerte a kettejük között zajló olimpiai válogatót. Vadnai Benjamin 23. lett a világbajnokságon (az olimpián ez 16. lenne, mert ott nemzetenként csak egy versenyző indul.) „Nem tudtam kihozni magamból a maximumot és Jonatánt is sajnálom,

Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett

A Palma de Mallorcán edzőtáborozó magyar finnes világbajnok Berecz Zsombor második helyen végzett a Palma Finn Cup nevű versenyen. A Real Club Nautico de Palma versenyén közepes és könnyű szélben hét futamot rendeztek, ezek közül Berecz kettőt megnyert, négy második helyet futott, a kiesője egy 3. pozíció volt. A versenyt a spanyol junior világbajnok Joan

A tízlábú rákok élettere a Balaton környékén

A tízlábú rákok majdnem minden őshonos faja rajt van a veszélyeztetett élőlények listáján, ismeretanyagunk viszonylag mégis foghíjas az elterjedésüket illetően. Ennek okán indult egy országos felmérés, melynek keretein belül a Somogy és Zala megyei vízfolyások is górcső alá kerültek. . Igazgatóságunk részt vett az Országos tízlábú rákfelmérésben. Somogy és Zala megyékben térképeztünk fel számos vízfolyást, […]

76 méteres szellemhajó sodródott partra Írország nyugati részén

2018-ban mentették ki a tízfős legénységet Bermudától 2100 kilométerre, amikor elment az áram a hajón, és a motorok leálltak.

Ezért jönnek haza egyre korábban a Balaton környéki gólyák
Felröppent a hír, hogy Alsó-Szászországba január végén megérkeztek az első gólyák, és február 11-én Magyarországra is hazarepült először Kele, a vörsi gólya, majd pár órával később Suri, a Vas megyei Vassurány állandó lakója is. Ennek apropóján Színai Péterrel, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park zoológiai és ökológiai szakreferensével beszélgettem, hogy minél többet tudjak meg a gólya-helyzetről.
Élménybeszámoló a Karib-tengerről
A Karib-tenger rendkívül izgalmas és változatos térség, nem véletlen, hogy évszázadok óta rettegett kalózok, kalandvágyó kincsvadászok, középkori ereklyék után sóvárgó búvárok és az utóbbi időben hollywoodi mozisztárok közkedvelt nyaraló és forgatási helyszíne, egyben a világ elsőszámú vitorlásterepe, melyet a „vitorlás paradicsom” elnevezés is hűen bizonyít.
Nem kedvezett az időjárás a nádaratóknak a Kis-Balatonnál
Az idei tél sem kedvezett a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén dolgozó nádvágóknak, hiszen az enyhe időjárás következtében csak vékony jégréteg alakult ki a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütemén (Fenéki-tó).
Reklám
Két Kilátó Holdfénytúra
None
Hónap végén jön a Furmint Február

A hónap utolsó hétvégéjén a Balaton-felvidéken is beköszönt a Furmint Február. Három napig lesz a szőlőfajtáé a főszerep   A helyi vendéglátók összefogásából született meg a Furmint Napok ötlete, amelynek keretében a Pálffy – Köveskál, a Káli Kövek Borászat, a Káli Art Inn****, a Kővirág – Étel, Ital, Ágy és a MI A KŐ immár […]

BalatonBor Premier a Hableányban
None
Tovább algásodhat a Balaton?
A Balaton tavaly nyár végi algásodása a globális klímaváltozás következménye, de hozzájárult az új vízszint-szabályozási rend is, így az idén és a jövőben is számítani kell hasonló vízvirágzásra.
Strand- és szezonnyitó Vonyarcvashegyen
None
Guden Kertmög Vertikális Kóstoló
None
Madarak és Fák Napja Vonyarcvashegyen
None
Vonyarci majális
None
Borvacsora a 2019-es Év bortermelőjével
None
Szent György-hegyi csodák
None
Farsangi kavalkád a Honvéd Üdülőben
None
Borkerekasztal
None
Mustból épült a Szentháromság kápolna Balatongyörökön

A Balatongyörökhöz tartozó becei szőlőhegy legfőbb ékessége a Szentháromság kápolna, melyet közadakozásból, mustadományokból építették fel 1907-ben.

Tavaszváró Nyitott Pince
None
Szabadtéri Pálos Szentmise Zalacsányban
None
1, 2, 3... a vártnál is több vízimadarat számláltak idén a téli Balatonon
32600 vízimadarat számláltak 2020 januárjában a teljes Balaton körül az egyidejűleg végzett szinkron megfigyelés során. A vízmadártömeg télen a legnagyobb a Balatonnál, ami idén a korábbi évekhez képest is kiemelkedő.
Festetics bál
None
Dr. Csernus Imre Keszthelyen
None
Kiss Ádám és Beliczai Balázs Keszthelyen
None
Real Wedding Show
None
Már várják a jelentkezőket a Balaton-felvidéki nyári Fjällräven Vándortúrára

Elindították a jelentkezést Magyarország leghosszabb egybefüggő túrájának egyikére, a Fjällräven Vándortúrára. Július 27. és 31. között várják a Balaton-felvidékre az ötnapos kirándulásra a természet szerelmeseit rengeteg izgalmas programmal, köztük napi jógaórákkal, borkóstolókkal, gasztroélményekkel.   Balatoni szőlődombok, kialudt tűzhányók, természetjárók remek társasága. Csak néhány a sok élmény közül, amelyet a Fjällräven Vándortúra kínál. Egy felejthetetlen kaland […]

Vajon, mit csináltak télen a balatoni halászok?
A téli Balaton világa, ha csendesebb is, mint a nyári, nem volt eseménytelen a múltban sem. A balatoni halászok téli tevékenységét, a jeges halászatok érdekességeit, a halászok téli, sajnálatos tragédiáit vesszük számba.
Laser VB: Csak pillanatnyi csalódás

Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán a tavalyi, olimpiai kvalifikációt hozó eredményüket megközeltve a 124 hajós mezőnyben 23. és 36. helyen végeztek

Vadnai Benjamin egy lépéssel közelebb Tokióhoz
Vadnai Benjamin nyerte az első olimpiai válogatót, mert az öccsét megelőzte a melbourne-i Laser Standard világbajnokságon. A másik célját nem sikerült megvalósítania: összetettben a 23. helyen végzett a vébén - a top 15 volt a cél.
Reklám