Vitorlázás

Kilépett a Balaton a medréből
A keszthelyi Balaton-parton az erős szél következtében apró tavak alakultak ki az elmúlt napokban.
Az önkormányzat biztosítja a szájmaszkokat Balatonfüreden

A mosható, textil szájmaszkok keddtől hozzáférhetőek a lakosság számára a városvezetés jóvoltából. A szájmaszkok varrása és kiosztása folyamatos a városban. Önkéntesek, civil csoportok, szerveztek és a város képviselői is sokat dolgoznak azon, hogy a védőeszközt biztosítsák a fürediek számára. Emellett a város intézményeiben, mint például a rendelőintézetben és a szociális központban is folyamatosan hozzá lehet […]

Eladó a Morning Glory, Berlusconi 11 millió dolláros vitorlása

Eladósorba került a Morning Glory, Silvio Berlusconi 11 millió dolláros luxusvitorlása. A 158 lábas (48,17 méteres) szuperjachtot az olasz Perini Navi tervezte és építette a viareggiói gyárában, 1993-ban. A hajónak nem a korábbi olasz miniszterelnök volt az első tulajdonosa, hiszen a vitorlást eredetileg a médiamogul Rupert Murdochnak építették. Ő 1999-ben adta el a Morning Gloryt,

Májusban sem indulhat még a hajózási szezon

A Balatonnál a járvány miatt várhatóan májusban sem indulhat el a hagyományosan húsvétkor kezdődő hajózási szezon – közölte Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója hétfőn az MTI-vel. Hozzátette: remélik, hogy júniusban egy “csökkentett üzemmód” beindításához már adottak lesznek a feltételek, de még ez is több tényezőtől függ.Nem indulnak el május 1-jén a Fonyód és Badacsony […]

Reklám
Napi pozitív gondolat #10 - Kovács Nóri énekesnő
NEKED IS VAN RÁ KÉT PERCED. Napi pozitív gondolat című sorozatunkban megszólaltatunk egy-egy ismert előadót, zenészt, a Balaton szempontjából releváns személyiséget, aki szorosan kapcsolódik hozzá, aki a szerelmese a tónak. Érzések, hangulatok, egy kis energia a mai naphoz. Ma Kovács Nóri énekesnőt kérdeztük.
Derékig érő, hatalmas rétisast mentettek a Balatonnál
A közelmúltban Zalakomár és Balatonmagyaród között, egy szerelőaknában találtak a szerencsétlenül járt rétisasra, amely valószínűleg több napot is eltöltött a szorult helyzetben. A legyengült, ámde hatalmas ragadozómadárban még volt annyi erő, hogy mentés közben elszabaduljon.
WOW történetek - Fekets Adrienne
Gyerekkoromban kerültem kapcsolatba a vitorlázással édesapámnak, Fekets Imrének köszönhetően, aki vitorlás edzőként dolgozott a Videoton Sc-ben, a budapesti Építők Sc-ben, a Mahartnál és a VVSI-ben. Sok időt töltöttem vele a vízen és a klubokban, így korán természetessé vált a vitorlás életforma számomra.
Továbbra is szünetel a menetrendi hajózás
Úgy néz ki, májusban sem indul el a hajózási szezon a Balatonon.
Költségcsökkentés előtt a hazai vitorlázás?
Üdvözli a Magyar Vitorlás Szövetség a hazai vitorlázók kezdeményezését, amelynek célja, hogy a sportolók közül minél többen váltsák ki lehetőleg még most az idei évre vonatkozó versenyengedélyeket. Ez a fő záloga ugyanis annak, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet feloldását követően haladéktalanul megkezdődhessen a vitorlás élet a hazai vizeken.
Invictus GT280 – Több mint csábítás

A páratlan dizájn és a stresszmentes hajózás élménye csábítja az embert Invictus fedélzetére. A hajó nevének jelentése: legyőzhetetlen, és minden tulajdonsága meg is van ehhez. Az Invictus GT280 egy cruiser-weekender, amely azonnal felhívja magára a figyelmet. Nem meglepő, hiszen az ívek, a színek és a monolit test az olasz Christian Grande Design Works stúdió munkája,

Etikett címke, ami extrém körülmények között is helytáll
Hirdetés - A minden szempontból megfelelő etikett címke megrendelése előtt fontos letisztázni azt, hogy milyen külső hatásoknak kell ellenállnia.
Készülj Badacsonyra!
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület nem engedi el tagjai kezét a válság idején sem: tag önkormányzataival és a szolgáltatókkal közösen a turizmus újraindulására készül.
Költségcsökkentés előtt a hazai vitorlázás?
Költségcsökkentés előtt a hazai vitorlázás?
Reklám
Festői panorámaút Dörgicse és Balatonakali között

A Balaton mentén számtalan olyan út fut, ahol - ha nem ülnénk autóban - földbe gyökerezne a lábunk a táj szépségétől.

800 lóerős motorcsónak az ABT Sportsline tuningcég műhelyéből

Az Abt kezelésbe vette az olasz Sacs Marine motorcsónakját, ez lett a Strider 11 Abt Sport Master - az első Abt hajtású speedboat.

Valóra vált gyerekkori álom: nyaralóház Révfülöpön
A Káli-medence mágnesként vonzza a pihenni vágyókat, nem beszélve azokról, akik gyermekkorukban feledhetetlen nyarakat töltöttek a környéken.
A Balatonnál is nyitva maradnak a kistermelői piacok

Sok a kérdőjel és nagy a fejetlenség, de a Balaton-parti kistermelői piacok továbbra sem zárták be kapuikat. Haraszthy Ildikó piacvezető állítása szerint az érdeklődés viszont nem apadt a koronavírus által kialakult helyzet dacára sem, de vasárnaponként körülbelül ötven árus teríti ki a portékáját a híres káptalantóti Liliomkert Piac területén, ami teljes gőzön kétszáz standdal operál. […]

Ókori hajót találtak egy bányában

A szerbiai Kostolac település felszíni szénbányában három hajóroncsot találtak, amelyek a Római Birodalom késői korszakának római, illetve barbár hajóépítési technikáit őrzik. A két kisebbik hajó egyazon fa törzséből készült, a kutatók szerint efféle konstrukciót használtak a Keletrómai Birodalom dunai határvonala mentén portyázó szláv csoportok. A nagyobb hajó egy 15 méter hosszú, lapos fenekű folyami jármű.

Balatonakarattyán nyitja meg kisboltját Ördög Nóra és Nánási Pál

Nánásiék néven fut Ördög Nóra és Nánási Pál közös, családi kalandokat felvonultató videócsatornája, ahol a gyerekek és Saci kutya is állandó szereplői a vlog bejegyzéseknek, így a cukiságfaktor teljesen ki van maxolva. Nóritól a legutóbbi videójukból megtudhatjuk, hogy még az első rendelkezések előtt leköltöztek balatoni házukba, ahol egyébként is az év ezen szakaszát tölteni szokták. […]

Levelet kaptunk a Garda-tóról
Az egyik legnagyobb garda-tavi klubtól, a Centomigliát is megrendező Circolo Vela Gargnano elnökétől kaptunk levelet. Lorenzo Tonini beszámol az olasz vitorlázás nehéz helyzetéről és az idei, 70. tókerülő Centomiglia kilátásairól.
WOW történetel - Fekets Adrienne
Gyerekkoromban kerültem kapcsolatba a vitorlázással édesapámnak, Fekets Imrének köszönhetően, aki vitorlás edzőként dolgozott a Videoton Sc-ben, a budapesti Építők Sc-ben, a Mahartnál és a VVSI-ben. Sok időt töltöttem vele a vízen és a klubokban, így korán természetessé vált a vitorlás életforma számomra.
Éremmel akar hazajönni az olimpiáról a vitorlázó Érdi Mária
Éremmel akar hazajönni a tokiói olimpiáról a vitorlázó Érdi Mária, aki pozitívan tekint az ötkarikás játékok elhalasztására.
Reklám
150 millió forintból fejlesztik Balatonfüred strandjait

60 strand újul meg idén a balatoni strandfejlesztési program keretében, köztük a balatonfüredi Széchenyi, Esterházy és a Kisfaludy strand.

Összefogásra biztatnak a vitorlázók

Nyílt levelet írtak a magyar vitorlázás meghatározó szereplői, amelyben az egészségügyi veszélyhelyzet miatt kialakult helyzetben összefogásra kérik a hazai vitorlástársadalmat. A levelet Kurucz Sándor, a Nagyhajós Bizottság elnöke kezdeményezte, első körben a sportág 22 ismert személyisége látta el aláírásával. A levelet változtatás nélkül közöljük, cikkünk végén pedig közzétesszük azt a linket, ahol az aláírókhoz lehet

Vízre teszik a hajókat, de vitorlázni egyelőre nem tanácsos
A hajókat teszik vízre jelenleg a kikötőkben, közölte Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatója. A Magyar Vitorlás Szövetség azt javasolta, lehetőleg mindenki maradjon otthon, és ne szálljon vízre a jó idő ellenére sem.
Várhatóan 2020 nyarán már látogatható lesz a Szigligeti vár

2019 szeptemberében kezdődtek el a Szigligeti vár rekonstrukciós munkálatai, melyek a jelenlegi járványügyi helyzet miatt nem a tervezett ütemben folynak.

Egy letűnt falu templomának romjai, a Sóstókáli templomrom

Sóstókált, az Árpád-korabeli falut az Örs-nemzetség alapította és a törökök pusztították el a 16. században.

Bakancslistás kirándulások #2 - Varázslatos templomromok
A Balaton északi partján innen és túl számos olyan régi templomrom van, amelyet legalább egyszer muszáj felkeresni. Most négy olyan templom maradványait mutatjuk be, amelyek csodás gyöngyszemei a Balaton-felvidéknek, és valósággal elvarázsolják az idelátogatókat.
Érdi Mári rendületlenül készül az olimpiára

Éremmel akar hazajönni a tokiói olimpiáról Érdi Mári, aki pozitívan tekint az ötkarikás játékok elhalasztására. A kiváló vitorlázó az M1-nek nyilatkozva elmondta, a koronavírus-járvány miatti „karantént” egy Balaton-felvidéki kis faluban tölti. A közeli erdőben kerékpározik, fut, míg a kertben kialakított kis konditeremben tud edzeni, és klubja közbenjárásával a saját hajójával vízre is tud menni úgy,

Sókristályokat “hóágyúznak” a levegőbe, így védik a Nagy-korallzátonyt

A hajóról a felhőkbe jutó sókristályok jobban visszaverik a napfényt, amely így kevésbé melegíti az óceán vizét.

Felbukkant egy bálna a horvát partoknál

A helyi halászokat ritka látvány fogadta az Adriai-tengeren, egy nagy bálna bukkant fel a vízben. A bálnát Šolta-sziget közelében látták a helyi halászok, akiknek sikerült egy videót készíteniük a nem mindennapi jelenségről – írta a croatianweek.com. A bálnáról készült videó megtekinthető ide kattintva.

250 ezer csukát telepítenek a Balatonba
250 ezer csukát telepít a tóba ezekben a napokban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft. Ez a mennyiség az egész éves kötelezettség. Ezzel zárul a tavaszi haltelepítési időszak.
Itt vannak a Balaton fejlesztési tervei 2030-ig

A térség jövőbeli fejlesztési elveit 2030-ig meghatározó Balaton Kiemelt Térség Hosszútávú Fejlesztési Koncepcióját társadalmi konzultációra bocsátották. A fejlesztési program részleteit és konkrétumait a hellovidek.hu foglalta össze. Számos fejlesztés várható a következő években a magyar tengernél. Ezek részleteit és kereteit a Balaton Kiemelt Térség Hosszútávú Fejlesztési Koncepció rögzíti, amelynek módosított és aktualizált változatát február végén fogadta […]

Genovában már várják a hajósokat

Reagálva a koronavírus miatt kialakult bizonytalanságra, de bízva a dolgok jobbra fordulásában, a Genovai Nemzetközi Hajókiállítás szervezői bejelentették, hogy könnyen változtatható elrendezéssel és új dátummal készülnek az őszi hajós seregszemlére. A döntés konszenzuson alapul, annak előkészítésében részt vettek az olasz hajóipar vezető testülete (Confindustria Nautica) és a szervező cég (I Saloni Nautici) szakemberei, valamint Genova

Csuka telepítés a Balatonba

Csütörtökön kezdte meg a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. az előnevelt csukák telepítését a Balatonba és egyes befolyó vizeibe. A munka 3 napot vett igénybe, ez alatt került a vízbe a tervekben szereplő 250.000 db példány. A telepítések során idén nem támaszkodtak a horgász egyesületek korábban megszokott segítségére a járványhelyzet miatt. Így a munkát a Társaság dolgozói […]

Indul a B-terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #7 – Mentsük meg a madárparkot!
A balatoni magán madárpark is nehéz helyzetbe került, de ha szereted a gyönyörű tolasokat, te is segíthetsz. Most ugyanis nincs forgalom, elmaradnak a bevételek, de a gyönyörű díszmadarakat természetesen etetni kell, s nem is akármivel. Vedd meg már most - elővételben - a belépőjegyedet, és gyere el a járvány után! Sőt, más lehetőségeket is muattunk.
Várják a vásárlókat a balatoni termelői piacok
Amint az agrártárca vezetője, Nagy István kérte, a Balatonnál is nyitva maradtak a kistermelői piacok, de az is előfordult, hogy a bezárás után újranyitottak egyes helyek.
Pelagic 77 – A sarkvidéki vitorlás

A KM YachtBuilders egy 23,5 méteres vitorlás építésébe fogott, amit kifejezetten sarkvidéki expedíciókra terveztek. A Pelagic 77 alumíniumtesttel, robusztus tőkesúllyal, megerősített oldalfalakkal és fedélzettel készül a megpróbáltatásokra. A vitorlást a Tony Castro Design tervezte, és elődjének, a 22,5 méteres Pelagic Autralisnak a modernizált változata. Az MCM alapítója, Peter Wilson elmondta: „Egy expedíciós vitorlás hajót speciális

Napi pozitív gondolat #9 - Lóci (Lóci játszik)
NEKED IS VAN RÁ KÉT PERCED. Napi pozitív gondolat című sorozatunkban megszólaltatunk egy-egy ismert előadót, zenészt, a Balaton szempontjából releváns személyiséget, aki szorosan kapcsolódik hozzá, aki a szerelmese a tónak. Érzések, hangulatok, egy kis energia a mai naphoz. Ma Lócit, a Lóci játszik énekesét kérdeztük.
Az olimpiai érem a célja a 22 éves magyar vitorlázónak Tokióban
Éremmel szeretne hazajönni a tokiói olimpiáról a vitorlázó Érdi Mária, aki pozitívan tekint az ötkarikás játékok elhalasztására.
Főzz otthon Jókai-bablevest - és nyerj újságelőfizetést
17 éve minden áprilisban benépesül a Koloska völgy, és az ország legjobb főzőcsapatai elkészítik az igazi Jókai-bablevest. A koronavírus járvány miatt idén ez a program a Koloska-völgyben nem valósulhat meg, ezért 2020-ban a Jókai-bablevesek is home office-ban készülnek el.
Baikal Ice Sailing Week 2020
A Baikal tó több vizet tartalmaz, mint az észak amerikai nagy tavak összesen. A világ édesvíz készletének 20% található itt. A helyi élővilág 80%-a teljesen egyedi, csak itt található meg a bolygónkon. Csak ezek a tények megérdemelnék, hogy az ember ide látogasson és gyönyörködjön ebben a csodálatos természeti környezetben. De ha mindez nem elég, még jégvitorlázni is lehet télvíz idején a több mint egy méteres jégen.
Balatoni fák árnyékában
Piknik a kertben, meghitt vidéki hangulat. Házigazdáink Balaton-felvidéki házában mindent megtalálunk, ami a tökéletesen nyári pihenéshez szükséges.
Lessünk be a Festetics-kastély 100 évvel ezelőtti életébe! # 1.rész
Nemes István bácsi nem volt nemes, ám szinte kastélyban élt. Hol huszár volt, hol szalonos, máskor erdész, vagy éppen amolyan korabeli asszisztens féle... Tar Ferenc történész készített vele interjút, immár 35 esztendővel ezelőtt. Aztán még 26 másik, a Festeticsek életében fontos vagy kevésbé fontos szerepet betöltő emberrel, bérestől a molnárig, szobalányig. Az izgalmas történetekből pedig egy különleges könyv született.
Építsd meg a hajódat! – Kivágós kishajó gyerekeknek
Egy kis játékos foglalkozás, mellyel otthon is szórakoztatóvá válik az együtt töltött idő, vélhetően sok nevetéssel és a kreatív készségek fejlesztésével.
Nem lehet eltiltani ingatlanjaiktól a balatoni nyaralótulajdonosokat

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere nyilatkozta a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan.

Reklám